7 Mayıs 2015 Perşembe

7 Tahıllı Keten Tohumlu Ekmek Nasıl Mayalanır?

7 Tahıllı Keten Tohumlu Ekmek Nasıl Mayalanır?


Sofralarımızın olmazsa olmazlarındandır ekmek. Elbette ekmeklerinde birçok çeşidi var çavdarlısı, tahıllısı, tam buğdaylı, sarımsaklı, cevizli, keten tohumlusu varda var bunları daha da çoğaltabiliriz. Yemeklerde, makarna ve pilavın yanında bile ekmek tüketebiliyoruz. Biz öyle bir milletiz ki komşum gelir fazla ekmek var mı sorar diye evimizde fazladan ekmek bulundururuz. Komşumuzun acil ihtiyacını gidermiş olup ona yardımcı olmuş oluruz ki bu da bizi mutlu eder. Birde atasözümüz var tabi ki ev alma komşu al diye. Atalarımız nede güzel söylemişler. Bir ekmek komşuluk ilişkilerimizi nasılda şekillendirdi değil mi? Düşünün birde evde pişirdiğiniz mis kokulu sıcacık bir ekmeği komşunuza veya misafirlerinize ikram ettiğinizi. Çocuklarımız için sabah kahvaltısında 7 tahıllı keten tohumlu sıcacık mis kokulu ekmek hazırlasak... Bu ekmek soframızı taçlandırsa. Sıcacık 7 tahıllı keten tohumlu ekmeğimize bal, kaymak ve tereyağı eşlik etse ne güzel olur değil mi? Şimdiden afiyet olsun. 




Malzemeler;
e5 su bardağı 7 tahıllı ekmek unu,
e2 çay bardağı beyaz un,
e1/2 paket yaş maya,
e1 tatlı kaşığı bal,
e1 tatlı kaşığı tuz,
e2 yemek kaşığı sıvı yağ,
e1 su bardağı ılık su,
e1/2 cay bardağı süt.

Üzerine sürmek için;
e2 yemek kaşığı süt,
e1 yemek kaşığı zeytinyağı,
e1 çay kaşığından az şeker.


7 Tahıllı Keten Tohumlu Ekmek Yapılışı:


eKeten tohumlarını yıkayın ve içme suyu ekleyip 6 saat kadar suda bekletiniz.
eBir kasenin içine yaş mayayı, sütü ve biraz su ilave ederek mayayı eritiniz.
eYoğurma kabımıza un, tuz, bal, sıvı yağ, süzdürdüğümüz keten tohumları ve mayayı ilave edip yoğuralım ara ara ılık su ilave edelim. Keten tohumlarından dolayı hamur ele yapışabilir fakat yoğurdukça kendini toparlayacaktır.
eHamurun üzerini kapatıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakalım.
eMayalanan hamurun yoğuralım havasını indirelim.
eŞekil verip yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
eÖnceden 60 derecelik ısıda ısıtılıp kapatılmış fırın içinde ekmekler kabarana kadar bekletelim.
eÜzerine derin olmayan kesikler atalım ve süt, yağ, şeker karışımını sürüp 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder