25 Aralık 2015 Cuma

Elmalı Mini Turta

Ruhumuzu daraltan hadiseler duyduğumuz şu günlerde mini sıcak tatlarla biraz olsun tatlandıralım kendimizi istedim. Yoksa tahammül edilebilir gibi değil. İnsanların git gide psikolojileri bozuldu. Her yerde şiddet, acımasızlık, merhamet kalmamış. İnsanlık öleli çok olmuş da haberimiz mi yok. Allah yar ve yardımcımız olsun diyorum. Bu cuma gününde dertliler deva, hastalar şifa bulsun, gönüller nurla dolsun inşallah. Kendimizi ve sevdiklerimizi mutlu edelim mi. Hadi bakalım kötü bulutları dağıtalım ve turtamızı yapalım ne dersiniz?

Elma, tarçın ve ceviz üçlüsünün muhteşem buluşması ile elmalı mini turtalar şahane olur bence. Yemekten sonra çayınıza eşlik edebilecek mini atıştırmalıklar. Tarçın elmaya nefis bir tat, hoş bir koku veriyor. Ceviz ise elmalı mini tartın kıtırlığına kıtırlık katıyor. Müthiş bir lezzet patlaması elmalı mini turta.

Ben elmalı cevizli yaptım sizler isterseniz frambuazlı da yapabilirsiniz. Frambuazlı, limonlu yaparak çeşitlendirebilirsiniz de. Tercih size kalmış her hali güze bu mini elmalı tartları afiyetle tüketebilirsiniz.

Malzemeler;

  • 250 gram oda sıcaklığında tereyağı,
  • 1 yemek kaşığı yoğurt,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 yumurta,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri,
  • Un,
  • Mini tart veya kek kalıpları.
İç malzemesi;
  • 4 orta elma,
  • 4 yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 tatlı kaşığı tarçın,
  • 1/2 su bardağı ince kıyılmış ceviz.
Yapılışı;

Hamurumuz için oda sıcaklığındaki malzemeleri ekleyip güzelce yoğuruyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Tavaya elmaları ve toz şekeri ilave edip elmalar suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. Sonrasında tarçın ve cevizi ilave edip karıştırıyoruz ve ocaktan indiriyoruz. Hamuru bir cm inceliğinde veya biraz daha ince açıyoruz. Mini kalıplara sığacak büyüklükteki yuvarlak veya şekilli kalıplarımızla kesip tart kaplarımıza yerleştiriyoruz. İçine hazırlayıp ılınmış olan iç malzemeden dolduruyoruz. Üzerine artan hamurlardan hazırladığımız şekilli parçalardan ekliyoruz. Fırında hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun. 







21 Aralık 2015 Pazartesi

Çıtır Pastane Kurabiyesi Tarifim Tuzlu Kurabiye


Çıtır Pastane Kurabiyesi Tarifim Tuzlu Kurabiye

Basit yapımı kolay çocuklarınız ve kuzenleriniz ile yapabileceğiniz eğlenceli bir kurabiye tarifidir çıtır pastane kurabiyesi


k1Çıtır pastane kurabiyesi nasıl yapılır, onlar gibi nasıl lezzetli kurabiye yapabilirim diyorsanız eğer sizinle bir iki püf noktası paylaşmak isterim. Çıtır pastane kurabiyesi tereyağı ile yapıldığında kaşar peyniri kullanılmış gibi bir süt tadı veriyor. Ağızda dağılan muhteşem bir tat elde etmiş oluyorsunuz. Kurabiyenize sirke ve biraz şeker katmak ise kurabiyenizin tadını doruklara çıkarıyor. Enfes çıtır pastane kurabiyelerine istediğiniz şekilleri verebilirsiniz. Unutmayın ki kurabiyeyi yaparken tüm malzemelerinizin oda sıcaklığında olması şart. Hamurunuzun kulak memesi yumuşaklığında olması gerekir gereğinden fazla un kullanmamanızı öneririm. Orta ateşte sık sık kontrol edilerek pişirmek, piştikten sonra sıcakken servis tabağına almak çıtır pastane kurabiyelerinizin kırılmasını önler. 

Beş çaylarınız için sıcacık çıtır kurabiyeleri kısa sürede hazırlayıp afiyetle tüketebilirsiniz.

Malzemeler;

  • 250 gram tereyağı,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 tatlı kaşığı şeker,
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz,
  • 2 yemek kaşığı sirke,
  • 2 yumurta,
  • çörek otu,
  • alabildiği kadar un.
Çıtır Pastane Kurabiyesi Yapılışı:

Oda sıcaklığındaki tereyağı, sıvı yağ, şeker, bir yumurta ve diğer yumurtanın beyazı, tuz, sirke, un, kabartma tozunu ekleyelim ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp resimdeki gibi şekil verebilirsiniz veya istediğiniz şekillerde hazırlayıp yağlı kağıt serili tepsinize diziniz. Üzerini yumurta sarısı sürüp çörek otu döküp 180 derecelik fırında pişirin. Lezzetli mi lezzetli çıtır pastane kurabiyeleriniz oldu. Afiyet olsun.


k2

k3

k4


11 Aralık 2015 Cuma

Yeni Yıl Hediyesi Seçerken

Yeni yıl yaklaşırken bizi bir heyecan aldı ki sormayın gitsin. Ne hediye alsak neler yapsak da nasıl sevdiklerimizi mutlu etsek. Sevdiklerimizi mutlu etmek için yeni yılda bir bahane aslında. Hediyeleşmek sevdiklerimizi mutlu görmek bizi de mutlu ediyor. En azından ben böyle hissediyorum. Ne hediye alsak diye kara kara düşünmeyin hediye seçenekleri oldukça fazla. Yeni yıl hediyesi olarak dekoratif ürünler, biblolar, mumlar, amerikan servisler, runnerlar, saatler, kazaklar, şapkalar, atkılar ve benzeri bir çok seçeneğiniz var. Mini mini sevdiklerimiz içinse oyuncaklar, boyama kitapları, hikaye kitaplarını unutmayalım :)

Yeni yıl hediyelerinizi sevdiklerinize önceden vermekte isteyebilirsiniz. Tabii neden olmasın çok güzel bir gömlek aldınız ve giymesini mi istiyorsunuz. Yeni yıl hediyesi olarak minik kuzeninize veya kuzenlerinize en çok istediği oyuncaklarımı aldınız. hiç düşünmeyip erkenden hediyelerini verebilirsiniz yada sabırla bekleyebilirsiniz.

Ben bu yıl ki yeni yıl hediyesi olarak dekoratif kokulu mumlar hediye etmek istiyorum hemde el yapımı olanlarından. El emeği göz nuru derler ya işte bende el yapımı ürünleri tercih ediyorum bu yıl. Dekoratif kokulu mumları size de öneririm.

İşte benim seçtiklerim.

mum1

mum2

           mum3     mum4

mum5

mum6
  

30 Kasım 2015 Pazartesi

Jel Mum Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Altın Kural Nedir?

Jel Mum Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Altın Kural Nedir?

Merhabalar bugün sizlere jel mum nasıl yapılır ve jel mum yaparken dikkat edilmesi gereken 6 altın kuraldan bahsedeceğim. 

Jel Mum Yaparken dikkat Edilmesi Gereken 6 Altın Kural;
  • Mum jelini mutlaka benmari usulü eritin. Benmari usulu eritmeyip direk ısıya maruz bırakdığınızda duman ve yanık kokusu oluşuyor.
  • Mum jelini karıştırmak gerekiyorsa mutlaka metal bir obje ile karıştırın. ( İstenmeyen hava kabarcıklarının oluşmasını engellemiş olursunuz)
  • Mum jelinin içerisine eklemeyi düşündüğünüz objeler mutlaka ısıya dayanıklı olmalıdır. (Boncuk, metal para, deniz kabuğu vb.)
  • Kum eklemiş iseniz eğer hava kabarcıklarının oluşmasını engellemek için yerleştirilen objelerin seviyesinde jel dökün ve bir süre bekleyin. 
  • Çok sıcak olduğundan çocuklardan uzak tutulması ve dikkatli olunması gerekmektedir. Ciddi yanıklara sebebiyet verebilir.
  • Mum jelini döktükten sonra fitilinizi ince çubuk veya iğneler yardımı ile cam kabınızın üzerinde sabitleyip sağa sola kaymasını engelleyebilirsiniz.
samdan jel mum

Jel mum Nasıl Yapılır?

Malzemeler;
  • Mum jeli,
  • Mum boyası,
  • Mum fitili ve tutacağı,
  • Mum kokusu,
  • Cam Kap,
  • Termometre ( mum jeli sıcaklığını ölçmek için)
  • Şapşak,
  • Benmari usulu eritmek için gerekli ekipmanlar.
Jel mum yaparken öncelikle şapşağımızın içine mum jelini koyuyoruz. Benmari usulu elektrikli ocakta ısıtarak erimesini sağlıyoruz. Eriyen akışkan hale gelen mum jelini termometre ile ölçüyoruz ve yaklaşık 100-110 santigrat derece olduğunu gördüğümüzde koku ve boya ekleyebiliriz. İstediğimiz renk ve kokuyu ekleyip metal bir obje ile karıştıralım. Jel mum için hazırladığımız cam kabımızın içerisine fitili fitil tutacağı ile sabitleyelim sonrasında istediğimiz objeleri ekleyebiliriz. Sıcak haldeki mum jelini cam kaba dökelim. Fitilin boyunu geçmemesine dikkat ediniz.

Eğer cam kabınızın içine kum eklemek istiyorsanız fitili bu şekilde sabitleyebilirsiniz. İstediğiniz diğer objeleri deniz kabuğu ve deniz yıldızı gibi ekleyip üzerine sıcak mum jelini dökün. Mum jelini kum seviyesine kadar döküp biraz bekleyin ki hava kabarcıkları çıksın ve mumunuz berrak görünsün. Sonrasında tekrar mum jelini dökebilirsiniz. Jel mum yapmak işte bu kadar basit. El yapımı jel mumunuz hazır iyi günlerde kullanınız.

Sizler için kendi hazırladığım bir kaç jel mum resmini paylaşıyorum. Ben kırmızı tercih ettim sizler istediğiniz renklerle kombin yapabilirsiniz. Sevgilerle...

samdan jel mum


fil ayağı vazo jel mum

15 Kasım 2015 Pazar

İspanyol Omleti Nasıl Yapılır? Patatesli Tortilla


İspanyol Omleti Nasıl Yapılır? Patatesli Tortilla ( Soğanlı yumurtalı patates)


ispanyol omleti


Patates ne değerli bir nimet. Neredeyse tüm yemeklerin vazgeçilmezlerinden olan patatesi sebze yemeklerinde, et yemeklerinde, kahvaltılarda ve salatalarda kullanıyoruz. Doğrusu her yemeğe de yakışıyor. Patates tüm vitaminini kabuğunun altında saklıyor. Sizlere önerim patatesi kabuğu ile birlikte haşlayın ve soyun. Yemekler içinse oldukça ince soymanızı tavsiye ederim.

Bir pazar kahvaltısında yapılabilecek oldukça pratik ve lezzetli bir tarifi sizlerle paylaşmak isterim.  İspanyol omleti patatesi sevenler ve yumurta ile olan eşsiz uyumuna hayranlar olanlar için lezzetli bir tarif. 

İspanyol omletin de soğan ve patateslerin birlikte karamelize oluşu ve sonunda ortaya çıkan muhteşem o lezzet. Bir kahvaltı veya atıştırmalık deyip de geçmeyin hata edersiniz.

İspanyol Omleti - Patatesli Tortilla ( Soğanlı yumurtalı patates)

Veeee gelsin tarifimiz;

Malzemeler;

  • 3 büyük patates,
  • 1 orta boy kırmızı soğan,
  • 4 yumurta,
  • Zeytinyağı,
  • Tuz, kırmızı biber.
Yapılışı:
Soyduğumuz patatesleri minik küpler şeklinde doğrayın. Tavaya bir miktar zeytinyağı dökün ve biraz ısınmasını bekleyin. Sonrasında soğanları atın ve biraz kızgın yağ ile karamelize edin. Patatesleri, tuzu ve kırmızı biberi ilave edin. Biraz kavurun ve üstüne kapak kapatıp pişmesini bekleyin. Çırpılmış yumurtayı ekleyin ve pişirin. (İsterseniz omletinizin her iki tarafını da pişirebilirsiniz)

14 Kasım 2015 Cumartesi

Blogumu Tanıt ve Doktor Hayat' da Çekiliş Var!!!!

Blogumu Tanıt ve Doktor Hayat' da Çekiliş Var!!!!

Merhabalar sevgili blog yazarı arkadaşlarım hayatadairgunceler.blogspot.com kişisel blog yazarı olarak Blogumu Tanıt ve Doktor Hayat' ın ortaklaşa yaptığı bir çekiliş olduğunu duyurmak isterim.

Kişisel blog doktorhayat.com ve blog tanıtım sitesi blogumutanit.com'un ortaklaşa gerçekleştirdiği çekilişe tüm blog yazarları davetlidir. Çekiliş hakkında bilgi almak için buraya tıklayınız.

6 Kasım 2015 Cuma

Kastamonu Kanlıca Mantarı

Kastamonu Kanlıca Mantarı 
Kanlıca mantarı çam ağaçlarının olduğu ormanlık alanlarda sonbahar yağmurları ile yetişen bir mantar çeşididir. Kanlıca mantarı turuncu - kırmızımsı bir renge sahiptir. Oldukça etli bir yapısı vardır. Kastamonu halkının sonbahar yağmurlarının yoğun yağması ile dönemsel olarak gelir elde ettiği ürünlerdendir. Yakın çevremden aldığım duyumlara göre bu sene Kastamonu pazarlarında kilosu 35-40 Tl' den alıcı bulmuş.  
Kanlıca Mantarı
Mantar sevip de bu tadı deneyenleriniz varsa eğer bu mantarın her çeşit yemeği güzel oluyor. Taze alıp pişirip tüketebilir veya turşunu yapabilirsiniz. Hali hazırda yapılmış olan kanlıca mantarı turşusunu da afiyetle tüketebilirsiniz. Turşusu sofralarınızda yer bulabilir, turşuluk aldığınız mantarları doğrayıp kavurup yiyebilirsiniz, güveci yapılabilir veya ince ince kıyıp kavrulan mantarlardan pide veya Kastamonu' ya özgü saç ekmeği yapabilirsiniz. Emin olun her şekli ile güzel. Benim favorim ise birinci sırada taze olarak alınan mantarı tereyağlı kavurup tüketmek, ikinci sırada ise kanlıca mantarının turşusunu yemek yer almakta.
mantar
Bir kaç gün önce annemin ısrarları ile aldığım bir tabak kanlıca mantarını bir kaç parçaya doğrayıp tereyağı ile kavurdum olduğu gibi kırmızımsı rengini yağa verdiğini gördüm. Oldukça lezzetli bir mantar olan kanlıca mantarını taze iken pişirip yemişseniz eğer eminim ki vazgeçilmezleriniz arasına girmiştir. İstanbul'da yaşayan bir Kastamonulu olarak ne büyük bir nimet olduğu daha yeni anlamış bulunmaktayım. Geç kalmışım desem de artık ondan vazgeçmem. 

Bu kadar bahsettik şimdi  sizinle Kanlıca mantarının bir tarifi paylaşmak isterim.

Malzemeler;
  • 1 kg Kanlıca Mantarı,
  • Tereyağı, (Arzuya göre miktarı ayarlanabilir)
  • Sıvı  yağ,
  • Tuz, Karabiber.
Yapılışı;

Güzelce yıkadığımız mantarları istediğimiz boyutta bir kaç parçaya ayırıyoruz. Tavamızda yağı eritiyoruz ve suyu süzülen mantarları içine bırakıyoruz. Tuz atıp isteğe göre karabiber, kırmızıbiber döküp kavuruyoruz. Mantarlar sulanıp sularını çekene kadar pişiriyoruz. Birazda tereyağı ile iyice kavrulup pişmesini sağlıyoruz. Afiyet olsun.

31 Ekim 2015 Cumartesi

Gavurdağı Salatası Yöresel Lezzet

Gavurdağı Salatası Misafir Sofralarının Vazgeçilmezlerinden Gavurdağı Salatası 

Gaziantep ilimizin klasiklerinden özel  bir yere sahip olan gavurdağı salatası kebaplara ve et yemeklerine eşlik eden yöresel bir lezzettir. Acılı  ezmeyi andırdığını  düşünenler olsa da daha iri doğranıp ceviz ve nar ekşili  sunumu ile ezmeden oldukça farklıdır. Sadece kebapların yanında değil  tüm yemeklerin yanında tercih edebileceğiniz  eşsiz bir lezzete sahip olan gavurdağı salatası  bir çok farklı malzeme eklenerek zenginleştirebileceğiniz bir salata çeşididir. 

Gavurdağı salatasının içine eklediğiniz ceviz parçaları ve nar ekşisi ile bir lokmada lezzet patlaması yaratacak bir salatadır. Bu arada kırmızı soğanın vermiş olduğu lezzet çeşnilendirmesinin de hakkını yememek lazım. 

Olsada yesek dedirten, sunumu ile göz dolduran gavurdağı salatasının tarifini aşağıda bulabilirsiniz. 

Malzemeler;
● 2 orta boy domates
● 1 büyük  kırmızı  soğan,
● 3 adet yeşil  biber,
● 1 adet kırmızı  biber,
● 5 adet ceviz ( ince kıyılmış )
● 1/2 limonun suyu,
● zeytin yağı,
● tuz,
● nar ekşisi.
Yapılışı;
Domates  ve soğanları küp  küp  doğrayın. Diğer malzemeleri de doğrayıp, cevizi ekleyin. Limonsuyu ve nar ekşisi ile çeşnilendirin. Afiyet olsun.
gavurdağı salatası