18 Nisan 2015 Cumartesi

Türk Mutfağı Klasiklerinden Enginar Tarifi Zeytinyağlı Enginar Nasıl Yapılır? Resimli

Türk Mutfağı Klasiklerinden Mevsiminde Zeytinyağlı Enginar

Baharın gelmesiyle enginarlar marketlerde ve pazar tezgahlarındaki yerini aldı. Bir Türk mutfağı klasiği olan enginar için uzmanlar mucizevi bir besin tanımlaması yapmaktalar. Enginarı büyükler de çocuklar da mutlaka yemeliler. Tabii işin zor kısmı bu sebzeyi çocuklara nasıl pişirip yedireceğimiz. Zeytinyağlı olarak, kuşbaşı etli pişirebiliriz, enginarı sebze çorbalarına robottan geçirip püre haline getirerek ekleyebiliriz veya salatasını yapıp tüketebiliriz. Enginardan yüksek fayda sağlamak için mevsiminde ve günde iki öğün tüketmeliyiz. Enginarın faydalarından bahsettikten sonra bugün ben size  "zeytinyağlı enginar tarifi" vereceğim.

Enginar mevsiminde bolca tüketmemiz gereken sebzeler arasındadır. Neden mi enginarı bolca tüketmeliyiz? Çünkü enginar  biz insanoğluna sunulmuş büyük bir nimet.

Enginarın faydaları konusunda uzmanların yaptıkları araştırmalar ve söylemlerinde;


aEnginarın içeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücudumuzun kansere karşı korunduğu ve kalbi güçlendirdiği,

aKaraciğer için yararlı olduğu,

aKolesterole iyi geldiği,

aTansiyonun normal seviyelerde seyretmesini sağladığı belirtilmiştir.

Türk Mutfağı Klasiklerinden Mevsiminde Zeytinyağlı Enginar Tarifi;

Malzemeler;

a4 orta boy enginar,
a1 orta boy soğan (arzuya göre rendelenmiş veya ince kıyılmış),
a1 adet limon suyu,
a1 küçük çay bardağı zeytin yağı,
aTuz,
a1 su bardağı garnitür ( küp küp doğranmış havuç ve patates, bezelye),
aÜstünü süslemek için dereotu veya maydanoz.


Yapılışı:
Enginarlarımızı düdüklü tencereye yerleştiriyoruz. Üstlerine garnitürlerimizi ve soğanımızı ekliyoruz. Limon suyu, zeytin yağı ve tuzu bir kapta iyice karıştırıp enginarlarımızın üstüne döküyoruz. Düdüklümüze garnitürlerin üstünü örtecek seviyede su ilave ediyoruz. Düdüklümüzün ağzını kapatıp yaklaşık 15-20 dakika pişiriyoruz. 


16 Nisan 2015 Perşembe

Sarah Jio Son Kamelya Mart Menekşeleri ve Böğürtlen Kışı yazarından

Sarah Jio Son Kamelya

Mart Menekşeleri ve Böğürtlen Kışı yazarından Son Kamelya

Sarah Jio' nun akıcı bir dille anlattığı Son Kamelya zevkle okuduğum ve elimden bırakamadığım bir kitap oldu. Gecenin geç saatlerinde okuma fırsatı bulabildiğim bu kitabı yatmadan önce bir iki saat okuyarak maksimum beş günde bitirdim. Uykusuzluk ve işe gitme telaşı olmasa kesin sabahlar kitabı bir kerede bitirebilirdim. Gizem, tarih ve aşkın muhteşem sarmalı. Bitmek tükenmek bilmeyen bir sürükleyicilik içinde Sarah Jio' nun kaleminden Son Kamelya' yı eminim sizde elinizden bırakamayacaksınız. Sayfalar ilerledikçe Middlebury Pempesi kamelyanın ve etrafındaki insanların gizemli hikayesi ile baş başa kalacaksınız. Okudukça kelimeler şekil alacak, karakterler canlanacak siz de bir gölge misali hikayenin içinde yer alacaksınız. Kelimelerde aşkı okuduğunuzda heyecanlanacak, hüznü okuduğunuzda avuçlarınıza inciler dökülecek. 

Kamelyalar güller kadar popüler midir sizce? Bu hikaye ile belkide daha da değerlenecekler kim bilir.

Son kamelya; New York ve İngiltere' nin 1940' lı ve 2000' li yıllarında geçen bir zaman döngüsüne sahip. Hikaye farklı zaman dilimlerinde geçse de iki bayan kahramanımız da botanik bahçesi ve bitkilere ilgi duymaktalar ayrıca Addison bahçe tasarmı ile meşgul olmaktadır.

1940' lı yıllarda fırıncı bir ailenin kızı olan Flora' nın yolu uluslararası çiçek hırsızları ile kesişir. New York' tan İngiltere' ye Livingston Köşkü' ne dört öksüz çocuğa dadı olarak gidiyor gibi görünse de asıl görevi nadir olarak bulunan Middlebury Pembesi olarak bilinen kamelyayı bulup uluslararası çiçek hırsızına haber vermektir. New York' tan İngiltere' ye giderken gemi yolculuğu sırasında hayatının aşkı olacağını tahmin bile edemeyeceği Desmond ile tanışır. Böylece Livingston köşkündeki gizemli hikaye başlamış bulunmaktadır. 

Yaklaşık elli yıl sonra diğer bayan kahramanımız Addison eşiyle birlikte Livingston Köşkü' ne gelir. Evlenmeden önce bir süre teyzesi ile birlikte yaşamıştır ve geçmişine dair hatırlamak istemediği sırları vardır. Köşke gelirken arkasında bıraktığını, geçmişte kaldığını düşünse de daha büyük bir gizemin içinde bulur kendisini. Sırlar Livingston köşkünde açıklığa kavuşabilecek mi? ya Addison geçmişin yükünden kurtulabilecek mi? 

Devamı Sarah Jio' nun Son Kamelya' sın da. Okumaktan zevk alacağınız muhteşem bir eser. 

Victoria çiçek diline göre, kamelya çiçeğinin anlamı

Kaderim senin ellerinde...



10 Nisan 2015 Cuma

FIRIN SÜTLAÇ TARİFİ



Baklava ile yarışabilir mi bilemiyorum ama Türk mutfağının eşsiz lezzetlerindendir fırın sütlaç. Hele birde kıvamını ayarlayabilirseniz eğer, üzeri kızardığında görsel bir şölen olacak ve damağımızda eşsiz bir tat haline dönüşecektir.  Tabi bu kıvamı tutturana kadar bir iki denemeniz olabilir. Evlendiğim ilk yıllardı hiç fırın sütlaç yapmışlığım yoktu fakat kayınvalidem mümkün mertebe yapardı bana da sevdiren o oldu. Denemek istedim fakat tarifi dikkatli okuyup uygulamadığım için kaçınılmaz sonla karşı karşıyaydım. Özetle Sütlaç bir fiyaskoydu. İlk denemem başarısızlıkla sonuçlanmıştı. He he tabi diğer denemelerimde eksikliği giderdiğim için artık sütlaçlarım enfes oluyor. Tıpkı aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi. Eee ne dersiniz artık fırın sütlaç yapmaya başlayalım mı? Deneyin bu güzel mi güzel ev yapımı  vanilyalı fırın sütlaçın tadına sizde varın. Gelsin bakalım fırın sütlaç tarifimiz.

Fırın Sütlaç Aşkına...

Fırın Sütlaç için gereken malzemeler:
  • 2 litre süt,
  • 1,5 su bardağı şeker ( Şekerli severseniz 2 su bardağı toz şeker), 
  • 8 yemek kaşığı pirinç,
  • 2 paket vanilya,
  • 2 yumurta sarısı,
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası,
  • İsteğe göre üstü için dövülmüş fındık.
Yapılışı:
Pirinci bol suda yıkıyoruz ve ayrı bir tencerede haşlıyoruz.
Sütü ve toz şekeri büyük bir çelik tencereye döküyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz. Ara ara çırpma teli ile karıştırıyoruz. Şekeri eriyince sütün içine vanilyayı döküyoruz. Bir taşım kaynatıp suyunu çekmiş olan haşlanmış pirinçlerimizi ilave ediyoruz. Karıştırarak kaynamaya bırakıyoruz.

Bir kaseye yumurta sarılarını ayırıyoruz. Üzerine nişastayı ekleyip birazda su ilave ederek çırpma teli ile karıştırıyoruz. Koyu ayran kıvamına getiriyoruz. Bu karışımı yavaş yavaş tencereye dökerken bir taraftan çırpma teli ile karıştırıyoruz. Kaynayıp kıvamı ortaya çıkınca güveç kaplarına veya istediğimiz herhangi bir kaba sütlaçlarımızı bölüştürüyoruz. Fırın tepsisine dizip güveç kaplarının yarısına kadar tepsiye su döküyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişince dikkatlice fırından çıkartıp soğumaya bırakıyoruz. 

İsteğe göre fırın sütlaçların üstüne dövülmüş fındık dökebilirsiniz. Dövülmüş fındık ile servis edildiğinde de gayet lezzetli bir tatlı oluyor.

6 Nisan 2015 Pazartesi

Ahmet Batman Soğuk Kahve

Ahmet Batman Soğuk Kahve


Uzun zaman önceydi kitapçıları dolaşırken en çok satanlar bölümünde dikkatimi çekmişti. Ayaküstü içindekilere şöyle bir göz gezdirip arka kapağı okuyup bunu okumalıyım deyip almıştım. Günden bana kalan on dakikalık üçerli dörderli molalar ile kitabı bitirivermiştim. "Soğuk kahve", kahve tadında hoş hisler uyandırarak kitaplığımdaki yerini almıştı. Geçenlerde bir kitap ararken gözüme takıldı. Okurken sayfalarını kıvırdığım yerleri yeniden okumaya başladım. Sonra, sonra ne mi oldu?  Soğuk kahve' yi okuyan, okumak isteyenlere küçük notlar yazarken buluverdim kendimi.

Ahmet Batman "Soğuk Kahve" kitabı ile hayata dair günceler sunmuştu bizlere. Sevgili yazarımız şahsına münhasır insan bizlere minik anekdotlar, kısa günceler, şiir ile karışık hikayeler sunmuş. Hayata dair kadın erkek ilişkilerini, insanlığı, sevgiyi, aşkı ve yalnızlığı artı eksi ne varsa oldukça yalın ve sansürsüzce anlatmış. Bu kitapta mutlaka kendinizden bir şeyler bulup tebessüm edeceksiniz tıpkı benim gibi. 


 Bir kızı çok severek mutlu edemezsiniz. Ona diğerlerinden farklı olduğunu hissettirin.




Soğuk Kahve' den Esintiler


Açık sözlü olduğunuzda kaybettiğiniz her şey, aslında kazandığınız bir değerdir ve çoğu insan değersizliği seçtiğinden açık sözlü olamaz.

Hiç bir ortak noktanızın olmadığı, hiçbir konuda anlaşamadığınız insana gider aşık olursunuz. Bu hayatın " Al sana aşk" deme şeklidir.

Hayat, hayatımızda olan insanlara rağmen yalnız olduğumuzu anladığımız anda başlar.

Anne diyebilmek başka bir huzur.

Eski sevgiliyi çok özleyip, içinden mesaj atma isteği geldiğinde devreye giren otomatik fren sistemine gurur denir.

Bir insanın sana verebileceği en güzel şey güvendir.

İnsanların çoğu sizi hiçbir zaman anlamayacak. Hayatta bizi anlayacak birkaç insan var belki de...
Onlarda çok uzakta.

Aslında sevdiğimiz kadar seviliyoruz. Biz birini çok seviyoruz.
Başka biri bizi çok seviyor. Sorun sevgide değil, sadece denk getiremiyoruz.

İnsan sustuklarının da hesabını vermeli.

Özgürsen sorun yok. Gökyüzü hala senin...

Bazen çok yalnız kalıyorsun, bazen üçer beşer hayatına girmeye çalışanlar oluyor. Bunun bir ortası yok işte.

Bazen hayat hala yalnızlığı seviyor musun? diye sorar.

Sonra müziğin sesini açtım,  baktım kaçışım yok aşık oluyordum, tadını çıkardım.  Sokaklar dansımızı bekliyor, kapat gözlerini...

31 Mart 2015 Salı

Vişneli Cheesecake


Hayata dair günceler de bugün çok seker bir gün olsun ister misiniz. Şekerler, tatlılar, kekler benim için vazgeçilmezlerdendir. Öyle ki onlarsız bir hayat düşünemiyorum. İlk vişneli cheesecake denemem tadanların yorumlarına göre lezzetliydi fakat tabanı biraz sert olmuştu aslına bakarsanız bence de öyleydi :) . Öz eleştirimi de yaptım. Şimdilerde kıvamını tutturduğumu düşündüğüm ve yapmaktan zevk aldığım lezzetli mi lezzetli cheesecake tarifini paylaşmak istiyorum. Haydi vişneli cheesecake ile bugünü hem renklendirelim hem tatlandıralım ne dersiniz. Sizlerde deneyin ve deneyimlerinizi bizimle paylaşın. İlk denemede müthiş lezzeti yakalayabilenlerden misiniz. Bir çok cheesecake tarifi bulabilirsiniz fakat yapımı kolay pratik bir tarifi bulamak kolay olmayabilir. Keki tatmak  için sabırsızlanıyorum Vişneli cheesecake tarifine geçelim mi?


Gerekli olan malzemeler;
  • 2 paket yulaflı bisküvi (burçak bisküvi),
  • 100 gr tereyağı ( oda sıcaklığında),
Dolgusu için( Orta Kat) ;
  • 2 paket labne peynir, (450-500 gr)
  • 1 paket vanilya,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 3 yumurta,
  • 2 yemek kaşığı un,
  • 2 yemek kaşığı yoğurt.
Vişne sosu için;
  • 1,5 su bardağı vişne suyu ( kendinizin hazırlamış olduğu ev yapımı vişne sularını kullanabilirsiniz),
  • 1 çay bardağı toz şeker,
  • 1 yemek kaşığı nişasta.

Vişneli Cheesecake Yapılışı:
Vişneli Cheesecake tabanı için  bisküvileri rondo da çekip derin bir kapta tereyağı ile iyice yoğuruyoruz ve kelepçeli kalıbımızın tabanına yağlı kağıt yerleştirip  harcımızı yayıyoruz ve iyice düzleştirip harcı sıkıştırıyoruz.

Dolgusunun yapılışı ( Orta Kat):
Toz şeker ve yumurtayı iyice çırpıp labneyi, unu ve vanilyayı ekliyoruz karıştırıp cheesecake tabanının üstüne döküp 170 derecelik önceden ısıtılmış fırında maksimum 30 - 35 dk kadar pişiriyoruz. Üzeri çatlamasın diye cheesecake ile birlikte ayrı bir kapta suyu da fırına veriyoruz. Piştikten sonra soğuması için fırının kapağını biraz açık bırakıyoruz . ( Kapağın arasına tahta bir kaşık konulabilir)


Vişne sosunun yapılışı: 
Vişne suyu, şeker ve nişastayı karıştırıp orta ateşte koyu kıvama gelinceye kadar pişiriyoruz. Kek ve sosumuz ılıyınca kekimizin üstüne döküyoruz, istersek üstünü vişne parçaları ile süsleyebiliriz. Buzdolabında 1 gece dinlendiriyoruz. Vişneli cheesecake hazır afiyet olsun. :)



24 Mart 2015 Salı

Kahvaltılık Tarifler, Diyet Yemekleri

Kahvaltılık Tarifler, Diyet Yemekleri



Sabah erkenden uykumuzu almış bir şekilde uyanıyoruz. Unutmayalım ki bu kısım en önemlisidir. Neden mi? Çünkü sevgimizi ve emeğimizi katıp harmanlayacağız ve emin olun her şey çok lezzetli olacak.Ön hazırlığımızı yaptığımıza göre şimdi gelelim "Diyet Yemekleri" ve "Kahvaltılık Tarifleri" anlatmaya.

Malzemeler:

Sevgi,
Emek
başka neler eklemek isterseniz serbestsiniz. Malzemeler tamamsa gerisi size kalmış şekillendirin gitsin. İsterseniz diyet yemeği isterseniz kahvaltı tabağı veya mini atıştırmalık olarak lezzetli bir sunum.
Afiyet olsun.:) 
Kahvaltı tabağı

19 Mart 2015 Perşembe

EVDE KOLAY KEFİR NASIL YAPILIR ? EV YAPIMI KEFİR NASIL YAPILIR ? KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR ?


EVDE KOLAY KEFİR NASIL YAPILIR ? EV YAPIMI KEFİR NASIL YAPILIR ? KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR ?


KOLAY KEFİR NASIL YAPILIR ? EVDE KEFİR NASIL YAPILIR ?
Ev de kolay "kefir" yapımı için cam şişe de olan günlük sütleri veya güvendiğiniz bildiğiniz bir sütçüden alınan günlük sütü tercih edebilirsiniz. Oda sıcaklığındaki bir sütün içine tahta kaşık ile kefir taneleri bırakılır. Süt tahta kaşık ile karıştırılır veya cam şişe, kavanoz içinde ise sallayarak karışması sağlanır. Kapalı bir dolapta oda sıcaklığında 12 saat isteğe göre 24 saat bekletilebilir. Ben "kefir' in" mayalanması için ılık bir havlu ile sararak kapalı bir dolapta oda sıcaklığında bekletiyorum yaklaşık 18-20 saat beklettikten sonra çıkartıyorum. Metal olmayan süzgeç veya elekten geçirilir ve Koyu ayran kıvamında kolay ev yapımı "kefir" içilmeye hazır. Süzgeçten geçirip kefir taneleri içmeye suyu ile yıkanır ve cam bir kavanoza içine süt ilave edilerek buzdolabında saklanır. 3-4 günde bir tekrar kefir tanelerini yıkayıp yeniden kefir yapabiliriz. Afiyet olsun.
Kefir yapımında dikkat edilmesi gerekenler: Günlük sütümüz mutlaka cam şişe veya kavanoz içinde olmalıdır. Sütü cam şişe içinde mayalayınız. Elek veya süzgeciniz metal olmamalıdır, tahta kaşık kullanmalısınız ve en önemliside "kefir" tanelerinizi uzun süre dolapta beklet meyiniz mümkün olduğunca kısa sürede kefir tanelerini kullanınız ki çoğalsın ve ölmesin.




KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR ?

Kefir bol miktarda probiyotik içeren bir besindir. Yeterli miktarda tüketildiğinde bağırsaklara yerleşerek insan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir.
Kefir Orta Asya kökenli eski bir Türk içeceğidir. Kafkas insanlarının uzun yaşam sırrının kefir olduğu düşünülmektedir.

Kefirin Faydaları;

>Bağışıklık sistemini güçlendirmek,
>Yiyecek hazmını kolaylaştırmak,
>Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak,
>Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek,
>Kanseri önlemek,
>Yaşlanmayı yavaşlatmak, (Kafkas insanlarının yaşam sırrı :))
>Depresyonu hafifletmek,
>Otizm bulgularını hafifletmek,
>İshali önlemek ve tedavi etmek,
>Kabızlığı tedavi etmek.

Kefirin faydaları saymakla bitmez. Kendiniz "evde" kolay kefir yapabildiğiniz gibi marketlerden de alabilirsiniz fakat ev yapımı şekersiz olanları tercih etmenizde fayda var. Ben evde kendim yapıyorum sizde evde yapıp sade olarak tüketebilir veya çocuklarınız için meyve püresi ilave ederek kefir tüketmelerini sağlayabilirsiniz.

18 Mart 2015 Çarşamba

En Kolay Zeytinyağlı Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?

Kolay Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi

Yapması zaman alır ama yemesine doyum olmaz. Nedir bu tabi ki zeytinyağlı yaprak sarma. Gelelim yapılışına;
Salamura yapmış olduğumuz yaprakları kaynar suda biraz bekletiriz gerekirse biraz kaynatıp sudan çıkartırız. 
İç malzemesi için;
Pirinç,
Salça,
Tuz, karabiber, nane ve baharatçınızdan alabileceğiniz dolma baharatları,
Önceden hazırlamış olduğumuz harcı yeteri kadar iç alıp yapraklarımızı istediğimiz ölçüde sarabiliriz kimileri kalem gibi incecik sever kimileri dolgun :) ben iç malzemesi çok olanı tercih ediyorum. Tencereye yerleştirilen sarmaların üstüne limon dilimleri ve çömlek kapak yerleştirilir, tencereye yeteri miktarda kaynar su dökülerek tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişirilir. Bir püf noktası da piştikten sonra "zeytinyağlı yaprak sarmanın" üzerine biraz zeytinyağı gezdirilerek parlak bir görünüm kazanması sağlanır. Tencerenin kapağı kapatılarak "zeytinyağlı yaprak sarma" biraz demlenmeye bırakılır.